Půst – průběh hladovky

Průběh hladovky

Během prvních 1-2 dnů hladovění spotřebovává tělo zásoby v játrech a krvi. Během této doby člověk cítí největší hlad. Po vyčerpání zásob začne tělo přecházet na endogenní (vnitřní) výživu. Zvýší se kyselost prostředí organismu, tím dochází k rozrušování nezdravých tkání organismu (autolýza), tkáně se spalují a tím dochází k léčbě organismu. Během přechodu na vnitřní výživu klesá pocit hladu, může vzrůstat slabost, objevuje se bílý povlak na jazyku a dech začne zapáchat acetonem. Úbytek hmotnosti během tohoto období je 1 až 1,5 kg za den. K plnému přechodu na vnitřní výživu dojde zhruba kolem 8. dne hladovky. Přechod je ukončen první acidotickou krizí (kyselost prostředí dosáhne maxima) – projeví se ztmavnutím moči, zvýšenou slabostí, bolestí hlavy. První acidotická krize trvá necelý den.

Po skončení první acidotické krize dochází k mírnému snížení kyselosti prostředí. V krvi se zvýší hladina cukru, který si tělo vyrábí samo z vlastních zásob tuku a bílkovin. Kyselost se dále udržuje přibližně na konstantní úrovni až do druhé acidotické krize, která nastává zhruba kolem 21. dne hladovky a je slabší než první krize. Během mezidobí pocit hladu prakticky mizí, dochází k přílivu energie a k vyléčení většiny nemocí. Tělo začíná spotřebovávat kysličník uhličitý ze vzduchu (podobně jako rostliny). Úbytek hmotnosti je kolem 0,5 kg denně. Léčba nemocí může být přechodně doprovázena zhoršením příznaku nemoci (nemoc se probouzí a snaží se udržet).

Po skončení druhé acidotické krize pokračuje tělo ve spalování tkání až do úplného vyčerpání zásob – to je zhruba kolem 40. dne hladovky, ale tato doba silně závisí na zásobách (tedy hmotnosti) jedince. Toto období slouží k omlazení organismu, staré tkáně se vyměňují za nové. Člověk začne vypadat mlaději a mizí kazy na kůži. Během spalování tkání dochází k neustálé obnově používaných tkání, proto se zmenšují jen nepoužívané části těla, jako tuky, svaly, ale téměř neubývají důležité orgány – mozek, srdce, plíce. Po vyčerpání zásob nejsou k dispozici už žádné “nedůležité” tkáně a tělo si vyžádá ukončení hladovky. V praxi se to projeví očištěním jazyku a/nebo objevením se velkého hladu. V této chvíli je potřeba hladovku ukončit a přejít zpět na vnější výživu. V opačném případě může dojít k nevratnému poškození organismu, případně až k smrti.

1. část – proč držet hladovku
3. část – jak držet hladovku

Shlédnutí: 2597

Vložte veřejný komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *